Ћаци наше школе на Фестивалу вишејезичности у Солуну

Културно-образовни пројекат „Обележавање стогодишњице Првог светског рата“ почео је 2014. године, а ове године се налази у својој завршној фази. Овај значајни пројекат обједињује више школа како из Србије тако и из дијаспоре и региона, па су тако у њега укључени ученици из Српске допунске школе из Швајцарске, Српске школе из Негославаца (општина Вуковар), Гимназије и Богословије из Сремских Карловаца, школе „Милева Марић“ из Титела, Хемијско-прехрамбене школе из Београда, Земунске гиманзије и београдске Гимназије „Патријарх Павле“, а од ове године учешће су узела и деца из наше школе, издвојено одељење Брезна. Они су заједно са својим другарима из поменутих школа ишли на културно-образовно путовање и у посету српским светињама у Грчкој и граду Солуну. У Грчкој су им домаћини били Српска допунска школа у месту Катерини, а уприличен је и пријем у Конзулату Републике Србије у Солуну. Ову прилику наши ученици су искористили да представе свој сувоборски крај и целу нашу општину, а конзулу Србије у Солуну г. Синиши Павићу уручили су књиге и брошуре које указују на културно-историјски значај и туристички потенцијал сувоборског краја и целе горњомилановачке општине.

Поред тога, деца су учествовала на образовном часу из историје, затим у квизу на тему Првог светског рата, као и на вишејезичним радионицама и самом великом Фестивалу вишејезичности у Солуну, где су представила српски језик.

Пре пута у Грчку, заједно са својим другарима из поменутих школа предвођени професорком Српске допунске школе у Швајцарској Јелене Митровић, деца брезанске школе су учествовала на свечаној литији улицама Београда поводом Спасовдана, славе нашег главног града. После спасовданске литије деца су примљена у Народну скупштину Републике Србије. Ову посету уприличио је народни посланик Проф. др Миладин Шеварлић, који је, заједно са особљем Народне скупштине, за децу припремио незабораван обилазак скупштинског здања. На ову топлу добродошлицу деца су одговорила песмом „Тамо далеко“, као и дивном химном српско-грчког пријатељства „Mi Mou Thimonis Mata Mou“ или у преводу на српски „Не љути се на мене, око моје“, коју су извели управо Ленка и Ђорће Вујанић, ђаци наше школе. Извођење ове песме оставило је дубок утисак на све присутне. Ипак, посебну драж целом догађају дало је казивање стихова Ђорђа Вујанића, малог срезојевачког и горњомилановачког песника и члана Књижевног друштва „Запис“. Он је говорио стихове из своје прве збирке песама „На раменима предака“, а на молбу начелнице скупштинске бибилотеке гђе Радмиле Стојановић, Ђорђе је своју књигу поклонио скупштинској библиотеци, те се она сада налази међу шездесет хиљада наслова које поседује ова библиотека.

Значајан печат целом догађају дао је и сусрет ове делегације и г. Миодрага Линте, народног посланика и председника Одбора за дијаспору при Народној скупштини Републике Србије, који је поздравио делегацију ђака и професора. Овом приликом размењена су искуства и контакти и договорена је будућа, још боља сарадња српских институција и организација како из отаџбине тако и из дијаспоре и региона, при чему је нада да ће и школе и институције горњомилановачке општине имати своје место у овим активностима.

На крају, као круна целог овог догађања, а од значаја за наш крај, уприличена је посета српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну, приликом које је част да уручи специјалну повељу вишедеценијском чувару Зејтинлика деда Ђорђу Михаиловићу припала ђаку наше школе Ћорђу Вујанићу.

Све ово указује на чињеницу да деца из сеоских средина и тзв. малих сеоских школа ни у чему не заостају за тзв. великим градским школама, те је очигледно да, уколико постоје жеља и воља за добрим радом и сарадњом ђака, наставника и родитеља, а по примеру из наше школе, деца на најбољи начин могу да напредују, усвајају знања и да узму истакнуто учешће у догађајима од ширег националног, па и међународног значаја.

     1                                                       2

 

     3                                                       4

 

     5                                                       6