Краљевски пар у Прањанима

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, заједно са представницима хуманитарне организације Лајфлајн Чикаго, предали су обновљену кухињу и трпезарију основној школи "Иво Андрић" у Прањанима. Њихова Краљевска височанства такође су присуствовали светој литургији у цркви Светог вазнесења господа и положили венце на споменик Галовића пољу посвећен свима који су помогли извођењу операције Халијард.

 

            Zvanina-predaja-pomoi-O-Ivo-Andri-u-Pranjanima-1

 

Донација школи вредна више од 18.000 америчких долара остварена је захваљујући хуманитарној организацији Лајфлајн Чикаго, којој је покровитељ Њ.К.В. Принцеза Катарина, и "Три-стате" области Питсбурга.

 

             Pranjani-2

 

 

             Zvanina-predaja-pomoi-O-Ivo-Andri-u-Pranjanima-1

 

- Драго ми је да смо данас са вама у Прањанима. Данас имамо велику част да су са нама и наши пријатељи и донатори из организације Лајфлајн Чикаго. Срећна сам што видим да је вредан рад и труд уродио плодом и да данас имате нову школску кухињу и трпезарију, а све због донације Лајфлајн Чикаго. Ја сам основала ову хуманитарну организацију са неколико својих пријатеља пре 25 година у Чикагу. За све те године много ствари је урађено, изграђене су школе, вртићи, помагало се болницама и домовима за децу без родитеља. Драго ми је да наши људи у дијаспори поштују традицију и чувају своје обичаје. Захваљујући Хајлард мисији и спасавању америчких пилота у Другом светском рату, ми се данас поново враћамо у Прањане где је све почело. и Лајфлајн и његови донатори желе да захвале и помогну дивним људима из овог краја чија је доброта била упамћена у време Другог свјетског рата. Драго ми је да у дијаспори постоје људи великог срца који у сваком случају желе да помогну својој земљи и који нису заборавили своје земље. Мој супруг Престолонаследник Александар и ја ћемо наставити да помажемо колико год можемо, - рекла је Принцеза Катарина.

 

                      Pranjani-6

 

                       Pranjani-4

 

Званичној испоруци су присуствовали игосподин Зоран Пантовић, директор основне школе "Иво Андрић" из Прањана, госпођа Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац, подпуковник Џон Капело, председник Фондације Операција Халијард, Ник (Бели) Михаиловић, српски четник и борац за слободу, као и представници организације Лајфлајн Чикаго - др Милена Татић Бајић, председник, госпођа Соња Огризовић, секретар и госпођа Мелани Север, благајник ове организације.

 

                      Pranjani-3

 

Операција Халијард се одиграла 1944. и била је највећа операција за спасавање оборених америчких и савезничких пилота у историји. Више од 500 америчких и савезничких авијатичара је спасено, збринуто и заштићено од стране народа из Прањана и околине Горњег Милановца.

 

                       pranjani-Galovi

 

                        pranjani-galovia-polje

 

Историјска обележја, исписана на српском и енглеском, кроз слике и сведочења даје увид у ово невероватно поглавље историје Другог светског рата.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=84&v=RWJTqsMmob8