Обележен Међународни дан школских библиотека у нашој школи

Шта је библиотека?

Библиотека је уточиште за децу, али и родитеље који воле књигу. У библиотеци произилазе многа пријатељства, али и авантуре. Коју год књигу пронађете тамо, очекујте да ће вас одвести у најузбудљивије авантуре.

Међународно удружење школских библиотекара од октобра 1999. године обележава Дан школских библиотека сваке године последњег понедељка у октобру.

Од 2008. године, Међународни дан школских библиотека почиње да се обележава као Месец школских библиотека.

Успешан васпитно-образовни рад не може се замислити без библиотеке и књига из којих црпимо своје знање. Књига је одувек заузимала важно место у школској настави.

Обележавање Месеца и Дана школских библиотека треба да укаже на важну улогу библиотеке и библиотекара у остваривању циљева и образовања и васпитања. У складу с тим циљевима, у нашој школи је ове године први пут обележен Дан школских библиотека.

У школској библиотеци, библиотекарка школе, Гордана Поповић, 29.10.2018. године организовала је са ученицима креативну радионицу на тему „Моја библиотека“. Библиотекарка је са ученицима разговарала о организацији  рада школске библиотеке, библиотечком фонду, понашању у библиотеци и према књигама, али и о важности читања књига, јер нема добре наставе ако се у њој лоше говори, чита и пише.

У другом делу радионице, ученици су своју школску библиотеку представили сликом и речју, а потом су изложили своје литерарне и

ликовне радове, уз занимљиве цитате и илустрације  о библиотекама и књигама.

Разговарајући са ученицима о данашњој све већој “кризи читања“, библиотекарка је истакла да је читање важно за човекову културу изражавања и да ученици који читају разноврсну лектиру постижу бољи успех у школи,да читање обогаћује фонд речи, проширује видике и оплемењује на различите начине.

Све активности, организоване поводом обележавања Дана школских библиотека, доприносе побољшању читалачких навика, подстичу креативност деце и младих и истичу важност библиотека које су настале из потребе да се уметничко дело и духовно благо једног народа чува на доступном месту.

Библиотеке су ризнице знања, а знање је благо које сваког власника свугде прати, каже кинеска пословица, па зато ЧИТАЈТЕ ЈЕР ЈЕ ЧИТАЊЕ И ЗАБАВНО И КОРИСНО.

Библиотека

Наша школа благо има,
дели га са нама свима.
Просторија то је једна,
свим ђацима злата вредна.

Библиотека школска то је,
безброј књига тамо стоје.
Свака књига прочитана,

даје ђаку више знања.Библиотека је кућа знања.

У библиотеци књиге снивају свој сан.

У књигама велика брда знања,пуно прича и песама.

У библиотеци можемо читати књигу,попричати са библиотекаром...

Од малена књига је наш најбољи пријатељ.

У библиотеци има много књига које се деци свиђају.

PA291052         PA291053

 

                                                 PB011061

 

                                                                  PA311058