ЛЕПТИРИЋУ ШАРЕНИЋУ

 

     Свуда у свету се 28. мај обележава као Дан лептира. Различитим предавањима и акцијама жели се пробудити свест о значају ових прелепих створења, са акцентом на очување ретких и угрожених врста (као што је Аполонов лептир код нас).

 

Поводом Светског дана лептира 28. маја у школском дворишту у Прањанима   ученици првог разреда казивали су песму ,, Дете и лептир “ Јована Јовановића Змаја другарима продуженог боравка.

 

Ученици трећег и четвртог разреда извели су драматизовану народну причу ,,Три лептира“ .

 

Од хартије у боји и сламчица за сок деца су на ранијим креативним радионицама израдила лептире и цветове и показала своје умеће и креативност.

 

Такође претходних дана из енциклопедија и са интернета деци су презентоване најинтересантније чињенице о овим дивним животињама. Презентоване су књиге и литература у којима се помињу лептири, што је уједно и предлог за читање за предстојећи распуст. Такође, објаснили смо значај ове врсте, као и потребу њеног очувања и заштите. Познато је више од 150 000 врста лептира, а у Средњој Европи живи више од 4 000 врста. (Перу има преко 3 700 врста лептира – више од било које друге земље на свету.)

 

Лептири су поуздани показатељи очуваности животне средине: због свог сложеног и осетљивог животног циклуса први реагују на негативне утицаје. Опстанак и преживљавање лептира угрожени су, пре свега, деградацијом и уништавањем њихових станишта, проузрокованим најчешће човековим утицајем. Загађење животне средине путем издувних гасова аутомобила, фабрика, отпадних материја и вода, стварање јаловишта услед претеране сече шума, коришћење пестицида, хербицида и вештачких ђубрива, екстензивно сточарство и пољопривреда (све већа учесталост монокултура на великим површинама, која осиромашује биодиверзитет) као и климатске промене неповољно утичу на стање и бројност популација лептира.

 

Лептирима, као и свим осталим дивљим животињама, потребан је животни простор да би преживели, а најбољи начин заштите је једноставан: потребно је само оставити ова створења да живе на природан начин.

.

P5281163          P5281165

.

P5281168          P5281171

.

P5281172         P5281175