ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

 

   Дана 2. октобра 2019. у прањанској школи одржан је час посвећен обележавању Европског дана  језика, које се, на иницијативу Савета Европе, прославља сваког  26. септембра почев од 2001.године. Циљ обележавања овог дана јесте охрабривање људи да уче стране језике, као и њихово упознавање са културном и језичком разноликошћу Европе која мора бити очувана. С тим у вези, у холу школе су ученици млађих разреда направили пано посвећен овом дану.

   Час су реализовале наставнице енглеског и немачког језика-Тамара Богдановић и Ивана Чоловић, а учешће су узели ученици шестог, седмог и осмог разреда. На почетку часа, могли смо видети и чути  песму из филма ``Frozen`` на чак 25 језика света, међу којима су и  мандаринско кинески, тајландски, јапански, као и већина европских језика (и српски). Одмах затим, ученици и гости били су упознати са историјом и значајем обележавања овог датума на немачком, енглеском и српском језику. Затим су ученици подељени у четири екипе (The UK, Germany, Italy, Serbia ) приступили такмичарском делу часа. Прва активност састојала се у томе да пронађу већ припремљене изреке о језику на српском, које ће одговарати изрекама на енглеском које су чули од наставнице. ( ``With languages, you are at home anywhere``  ``Са знањем страног језика, свуда се осећате као код куће``, ``The limits of my language, are the limits of my world``   ``Границе мога језика представљају границе мога света``…).  Други активност састојала се у повезивању делова пословица на немачком језику, и њихових српских еквивалената (``Es ist nicht alles Gold, was glanzt``   ``Није злато све што сија``   ``Eine schwalbe macht noch keinen Sommer``   ``Једна ласта не чини пролеће``… ).  Затим су  уз помоћ апликације Learning.apps, ученици имали прилику да преко интерактивне табле спајају пословице на енглеском и српском језику (``Fortune favours the bold``   ``Срећа прати храбре``   ``More haste, less speed``   ``Што је брзо, то је кусо``...). Када би упарили одговарајуће пословице, оне би се губиле са табле. Следи такмичење у изговарању брзалица-tongue twisters (``She sells seashells by the seashore``…). И на крају, као шлаг на торти, интерактивни квиз ``Let`s explore Europe``, у ком су се такмичили представници четири екипе одговарајући на питања подељених у неколико категорија: заставе, положај и облик европских земаља, познати Европљани, језици у Европи... Квиз је био веома интересантан и дечја пажња није попуштала на на тренутак, како такмичара тако и публике.

   Победничака екипа ( The UK ) је после збрајања поена награђена великом кесом карамела, коју су ипак поделили са својим другарима јер ``није важно победити...``. Часу су присуствовали директор, педагог и библиотекар школе, као и наставница историје. 

1         2

3         4

5         6

7         8

9         10

 

Наставница енглеског језика Тамара Богдановић