Обележен Дан јабука

Октобар је месец правилне исхране и промоције здраве хране. Тим поводом библиотекарка и учитељица продуженог боравка са ученицима млађих разреда су у понедељак 21.10.2019. године, обележиле 20.октобар – Дан јабука. Овај дан је у нашој школи први пут обележен са циљем указивања на здравствени значај тог воћа.

У нашој традицији, обичајима, али и књижевности јабука je симбол здравља, лепоте, радости и љубави. Читали смо песме и делове прича у којима се на неки начин описује или спомиње јабука.

На самом почетку програма, библиотекарка је деци нагласила да је јабука једина воћка која има свој светски дан и да се он обележава 20. октобра. Дан јабуке у свету је први пут обележен 1990. године са циљем указивања на здравствени значај тог воћа и да би се истакле многобројне сорте јабуке.

Током дружења деца су била у прилици да чују да је пре једног века познати српски писац, Војислав Илић Млађи написао песму „Ево јабука“ у којој је набројао 90 сорти овог рајског воћа које од маја до краја новембра сазрева на тлу Србије.

Наставили смо са радионицом цртања јабука и прављењем од пластелина.

PA231230          PA231231

 

.

 

 

PA231233          PA231235

 

.

 

PA231240