Ове године навршава се 130 година од рођења Иве Андрића , стога је октобар у нашој школи месец  посвећен  једином нашем добитнику Нобелове награде, по коме наша школа носи име.

Ученици школе у Брезни су тим поводом припремили неколико активности. Прва у низу реализована је 11. октобра када су ученици читали одабране одломке из дела овог књижевног великана.

Ученице осмог разреда Милица Вујанић и Јована Контић припремиле су презентацију  посвећену животу и раду Иве Андрића. Присутни ученици су имали прилику да чују неколико занимљивости из живота нашег писца и да погледају изложбу Андрићевих дела.  Као завршна активност, организован је квиз који је омогућио ученицима да  кроз ову такмичарску игру , на занимљив начин , покажу колико знају о човеку чије име носи наша школа.

Кроз ове активности, ученици су Андрића доживели на неки нови начин, употпунили претходна знања о њему и открили да је био необичан човек, посвећен писању и култури, политици и држави, љубави према једној Милици. Овим је још једном потврђено да је људски живот пролазан, а да су дела вечна.

Славица Јовићевић Бабовић