Дана 5.12.2022.године одржан је час амбијенталне наставе из техничког и информатичког образовања, физике, математике и српског језика. Час је одржан поред хидроцентрале на реци Каменици.

За време четвртог часа, физике, наставници су заједно са ученицима одељења V2, VI2 и VIII2 посетили малу хидроцентралу на реци Каменици која је подигнута 1952.год. и реализовали наставну јединицу из техничког “Производња, трансформација, пренос, примена и рационално коришћење електричне енергије”.

У уводном делу часа који је одржан у учионици 2.12.2022.год. ученици осмог разреда су обновили градиво везано за обновљиве изворе енергије.

На часу српског језика ученици 6.разреда упознали су се читајући “Моје изуме ” са занимљивим детаљима из живота Николе Тесле. Ученицима петог разреда овај обилазак помогао је да се припреме за писање састава на тему Опис мога завичаја. Ученицима је приказана презентација о Николи Тесли и презентација на тему: “Производња и пренос електричне енергије”.

Предавање о хидроцентрали на реци Каменици, одржала је наставница технике и технологије Милка Обренић. По предању хидроцентрала је основана давне 1952.год. а са радом је престала 1962.год. Конструисали су је електроинжењери из Београда Обрадовић и Злаковић, а изградњу је финансирала Земљорадничка задруга “Маљен” из Каменице. Служила је искључиво за осветљење 50 домаћинстава и за погон вуновлачаре.

Напон хидроцентрале је био 220 V, а снага 12 kW. Ова хидроцентрала је привукла пажњу странаца, па су долазили да се увере у њен рад: Турци,Бурманци,Белгијанци и Индонежани.

Наставница информатике је на терену ученицима објаснила процес претварања једног облика енергије у други код хидроелектране (потенцијална, кинетичка, механичка и електрична). На неком од наредних часова ученици 8.разреда из информатике ће да израде дијаграме у Еxcel-u.

На часу физике ће ученици осмог разреда, на неком од наредних часова да прате потрошњу електричне енергије у школској кухињи и да направе месечни рачун. А на часу математике ће израчунати колико би износио тај месечни рачун.

Дана:

6.12.2022.године

Подносиоци извештаја: Милка Обренић

                                               Драгана Лечић

                                               Слободанка Гавриловић

                                               Славица Дилпарић

                                              Милка Јоровић