Широм света 2.априла се обележава Међународни дан књиге за децу.Овај празник књиге је установљен 1967.године на основу одлуке Унеска,како би се деци и одраслима послала порука о важности развијања љубави према писаној речи за децу.

Дан књиге за децу прославља се на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена , највећег писца бајки које су обележиле детињство генерација широм планете.Свако  је бар једном прочитао неку од познатих бајки Андерсена:Палчица,Мала Сирена,Девојчица са шибицама, Ружно Паче,Славуј, Царево ново одело и др.

Пошто су ученици прочитали већину бајки од Андерсена разговарали смо о бајци,,Девојчица са шибицама“.У  овој бајци приказана је девојчица која на улици продаје шибице.

Наслов заправо значи ,,Девојчица са шибицама “,али Андерсен је своју причу засновао на сновима и тежњама детета које умире од хладноце и немаштине,али и од глади.

Кратка прича говори о сиромаштву,глади и немоћи девојчице која је послата да продаје шибице када треба да остане код куће или у школи.Када се чини да цео свет слави Нову годину,девојчица је лишена те радости.Али читаоци су ухваћени у мистерију да ли је у питању чисто породично сиромаштво или суровост између оца и ћерке; и долазимо да закљзчка да може да буде и једно и друго.