Основна школа „Иво Андрић“ Прањани

Издвојено одељење у Теочину

 

Испред Равне Горе крије се један рај, то је Теочин, сазнајмо сад....

По легенди, која је у народу сачувана, село је добило назив по лепотама овога краја. Преноси се са колена на колено да су становници Чачка и осталих поморавских села бежећи од Турака према Сувобору на овом подручју били изненађени ширином погледа на све четири стране света и свежином ваздуха. Сви су међу собом говорили: - Те очи да стану од зеленила и лепоте!

Од сталног понављања „ Те очи“ народ ово подручје назва Теочин.

Кажу да је Евлија Челебија, турски путописац био одушевљен овим крајем, посебно реком Дичином. У овом селу је рођен устанички војвода Милић Дринчић.

Површина овог села износи 2.026 хектара и простире се на висини 600-780 метара. Теочин је типично пољопривредно село.

Школа у овом селу је почела са радом 1941. године. Данас Теочин има четвороразредну школу са 13 ученика и то 12 ученика од првог до четвртог разреда и једног ученика који похађа предшколски програм. Лепо је видети да школа у селу ради јер када у селу школа живи, онда значи да село опстаје. Некада је ово село имало на стотине ђака, а кроз школу је прошло много учитеља који су дали велики допринос у образовању  села и  којих се бивши ученици ове школе и данас радо сећају. Данас у овој школи раде учитељице Ана Петровић и Ружица Томанић, које са својим ученицима активно учествује у свим наставним и ваннаставним активностима. Ученици редовно извршавају школске обавезе, учествују на свим конкурсима који се расписују, постижу значајне резултате и освајају захвалнице и дипломе за постигнуте резултате.

Ученици учествују у радионицама поводом Међународног дечјег уметничког фестивала „Зрачак вири“. Школа организује приредбе а међу ученицима има и одличних рецитатора, глумаца, певача, играча и оних који су показали таленат за свирање хармонике.

Ученици пишу песме о школи, другарству и селу које су нашле место и у Таковским новинама нашег краја. 

Ученици заједно са својим учитељицама учествују  у сређивању ентеријера школе, као и чишћењу школског дворишта и околине.

Пре три године први пут је организована манифестација „Теочински дани“ у школском дворишту.

Циљ ове манифестације јесте да истакнемо значај вредности дружења и социјализације деце у сеоској средини, да подстичемо радозналост и жељу за упознавањем и доказивањем важних елемената наше културе.