Дечја недеља у Прањанима


Циљ обележавања Дечје недеље је: афирмисање другарства, различитости, неговање дечјег стваралаштва,  поштовање права детета кроз заједничке активности деце, васпитача, породице и друштвене средине.

-  Дечја недеља је прилика да се кроз активности и садржаје остварују дечја права, уважава индивидалност сваког детета  и његова  потреба за игром и стваралаштвом.

-    У току ''Дечје недеље'', деца се  упознају  са манифестацијом, подстичу се на  разговор у групи о међусобним разликама и сличностима, правима и правима других, учествују у доношењу правила групе и разговарају о активности у току дана.  
-    Упознају се са игром, културом деце из вишејезичне и мултикултуралне  средине у којој живе  и деце из  других крајева света.

Програм активности током Дечје недеље:

Понедељак, 2.10.2017.године:

Украшавање платоа испред школе

Уторак, 3.10.2017.године:

Табла пријатељства - радионица

Среда, 4.10.2017.године:

Упознавање са Конвенцијом дечјих права

Четвртак, 5.10.2017.године:

Приредба посвећена првацима

Петак, 6.10.2017.године:

Спортски дан

Субота, 7.10.2017.године:

Крос: ,,Имамо циљ- дођи на старт“

Недеља, 8.10.2017.године:

Негујемо породичне вредности

Понедељак, 2.10.2017.године

            Првог дана обележавања Дечје недеље трећаци су се подсетили зашто се прва недеља октобра увек посвећује деци. Ове године, мото Дечје недеље је ,,Градимо мостове међу генерацијама, за радост сваког детета“. Разговарали смо о правима и обавезама деце, међусобном разумевању, уважавању, поштовању, толеранцији... Договорили смо се и о активностима наредних дана.

            Данашњи дан је посвећен шарању платоа испред школе и слању позитивних порука кроз цртеже.

  

Уторак, 3.10.2017.године

Други дан обележавања Дечје недеље је прошао у правом пријатељском расположењу. Данашњу активност смо назвали: Табла пријатељства. Ученици су правили коверте које су ишарали по жељи, а служиће да се у њих убацују лепе, позитивне и пријатељске поруке. Договорено је да сваки ученик сваки дан спреми поруку за једног друга или другарицу, док не пошаље поруку свима из разреда. Циљ ове активности је подстицање ученика да у свакој особи пронађу што више добрих, позитивних особина.

Среда, 4.10.2017.године

Трећи дан обележавања Дечје недеље посветили смо Конвенцији дечјих права. Увод у ову активност је била је дискусија са ученицима о њиховом виђењу својих права. Најпре су ученици II, III и IV разреда износили своја знања и искуства на ову тему а затим су се укључили и ученици I разреда. Након тога,  библиотекар,  Гордана Поповић, приказала је презентацију о правима деце. Затим су ученици имали задатак да појединачно, у пару или групно нацртају нешто на ову тему; како су имали слободу у  идејама, било је разноврсних креативних цртежа.

Четвртак 6.10.2017.године

Данас смо  дан посветили нашим најмлађим ученицима, па су, као што и треба,  они и били најсрећнији. Другари II, III и IV разреда припремили су им веселу приредбу као добродошлицу у друштво школараца. Најмлађи школарци су узвратили занимљивим представљањем кроз стихове. Најсрећнији су били када су добили поклон-изненађења која су им, такође, припремили старији другари.

  

  

  

Пeтак, 6.10.2017.године

            Спортски дан обележили смо у спортској сали низом веселих активности. Сви ученици млађих разреда узели су учешће у екипним такмичењима и пожртвовано се борили да њихова екипа победи. Циљ ових игара је развијање спретности,  окретности, брзине, али, пре свега, неговање сарадничког и другарског односа и подстицање спортског духа  код ученика. На крају такмичења победничка екипа се највише радовала али су све екипе међусобно размениле честитке за фер –плеј игру.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА