Птице никад ближе

У недељу, 01. октобра 2017.,  обележен је  Европски викенд посматрања птица (EBW17) у Овчарско - кабларској клисури, под слоганом „Птице никад ближе“. Програм је обухватао посету орнитолошком кампу у Овчар Бањи, вожњу катамараном и учешће у интерактивним радионицама у школи у Овчар Бањи .  Програм је реализовало Друштво „Сове на опрезу” уз учешће свих чачанских основних школа и ОШ „Иво Андрић“ из Прањана.

Милиони птица селица ових недеља ће напустити Европу и одлетети на своја зимовалишта у Африци. Птице селице преваљују хиљаде километара и многе опасности које их угрожавају на њиховом селидбеном путу. ” кажу наши пријатељи из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Из наше школе на излет је кренуло 12. ученика уз пратњу наставнице биологије, Јелене Гујаничић.

Обишли смо стару школу у Овчар Бањи, где смо посетили изложбу о заштити угрожених врста и погледали презентацију о занимљивим врстама у овом заштићеном добру. Домаћин нам је био Зоран Рајичић из Друштва „ Сове на опрезу” који је приредио међушколски квиз (победници квиза) и послужење.

Пловили смо Западном Моравом, уживајући у лепоти клисуре и птицама које смо уочили на води и обали. На катамарану друштво нам је правио Горан Николић из ТОЧ-а, показивао нам је птице и причао о занимљивостима везаним за клисуру.

У орнитолошком кампу нас је дочекао Драгиша Гиша Петровић, објашњавао нам је како се птице прстенују, због чега се то ради и показао нам је мрежу која помаже орнитолозима при хватању птица и њиховој детерминацији.

Ученици су били задовољни, пуни лепих утисака и са жељом да ћемо и следеће године учествовати на оваквим активностима.

                                                                      

 Јелена Гујаничић, проф.

Галерија слика