Осмех на лице, здравље у тело

Дана 10.1.2020. године библиотекар школе , Гордана Поповић , са члановима библиотечке секције обележила је Међународни дан смеха.

Мадан Катаира је 1998. осмислио и установио Међународни дан смеха који се обележава чак два пута годишње: 10. јануара и 2. маја, под паролом „Смех  је најбољи лек“ .

Ученицима сам прочитала песму , Владе Стоиљковића ,,Са мном има нека грешка “ .

Затим је следио разговор о песми и значају смејања.

Да ли знаш зашто је смејање важно?

Ево неколико одговора:

  • Образи ти буду румени
  • У очима ти се појаве звездице
  • Јача имуни систем и одржава ти здравље
  • Јачаш мишиће у пределу стомака
  • Oсмехом на лицу остварујеш нова познанства и одржаваш другарство
  • Сваки проблем се лакше реши
  • Осмехом отвараш нове видике, свет има лепшу боју, проблем постаје мањи
  • Лакше заспиш, лепше сањаш …

Мени не мораш да верујеш, али све ово и мнооого више кажу научници и лекари – ја само преносим.

Стручњаци кажу да се мала деца најчешће смеју,  понекад и 300 пута на дан. Како постајемо старији, смејемо се све мање и тада се број смањи на 15-20 пута. Као што се да видети, одрасли су прилично мрзовољни и заборавили су да се смеју. Али, нису само савремени научници утврдили да је смех здрав. Његово лековито дејство знали су индијски мудраци којима је смех био проповед и подучавање.  У старој Грчкој болнице су биле у најпрометнијим деловима града, најчешће уз позорнице (које су биле на отвореном) па су пацијенти могли да чују веселе повике и да им буде лакше. Лекари су пре много векова почели да уводе смех као терапију у лечењу пацијената јер се тако поправља расположење и смањује бол. Све ово, довело је до тога да се појави наука о смеху која се зове гелотологија.

Смех је, кажу још, заразан. Према неким подацима када се насмејеш, велика је вероватноћа да ће ти сви узвратити осмех. Можда остане само неки мргуд имун на твоје искрице у очима и румене образе!

И зато, смеј се! Потруди се да заразиш што више одраслих, нарочито родитеље. Да будемо сви здрави, успешни, добро расположени!

P1131365          P1131366

P1131368          P1131371