Психолошка подршка родитељима у ванредној ситуацији

             Драги родитељи, прошла је прва недеља од увођења ванредног стања, полако се прилагођавамо на нове услове живота, рада, учења. Успостављена је настава на даљину, наставници и ученици су веома ангажовани и вредни. Школа се труди да пружи максималну подршку ученицима али и Вама, њиховим родитељима.

Ова ванредна и кризна ситуација избацила нас је из нормалног начина животаи подстакла да се прилагођавамо, тражимо нова решења животних проблема, стичемо нова искуства, учимо нове вештине, и да боље упознамо себе, своје страхове и снаге. Важно је да спознамо да смо сви чланови једне заједнице, да је неопходно да будемо солидарни и дисциплиновани, спремни да пружимо подршку једни другима.

Један од тих аспеката је и психолошка подршка, па с тим у вези ево и неких савета који Вам могу помоћи да прилагођавање на новонасталу ситуацију буде лакше:

  • Искрено и отворено разговарајте са својом децом, на начин прилагођен њиховом узрасту  о свим аспектима ванредне ситуације и захтевима које пред све нас поставља. Важно је да од вас чују тачне информације о вирусу, о томе колико је и зашто важно да се заштитимо. Покажите им конкретне мере (како да оперу руке, ставе маску или рукавице, држе одстојање итд). Немојте их излагати пречесто вестима о пандемији, и упозорите их на нетачне информације које круже у друштвеним мрежама. 

  • Ситуација је ванредна, нова, неизвесна, немамо још увек довољно информација о вирусу, тако да је извесна доза страха, забринутисти и анксиозности  нормална реакција како код деце, тако и код старијих. Значајно је да отворено разговарате са децом о њиховимосећањима,да им дате дозволу да их изразе и помогнете да их држе под контролом, нађу начина да их каналишу. Могу их изразити цртежом, кроз писмени састав, или кроз покрет у зависности од узраста. 

  • Не треба заборавити да смо ми узор деци, те да ће начин на који ми доживљавамо ову ситуацију и прилагођавамо јој се битно утицати и на наше малишане.

  •  Неопходно је прилагодити дневну рутину новонасталој ситуацији, али неке ритуале који уливају сигурност малишанима покушајте да задржите.

  • Учење на даљину је прави изазов, како за наставнике, тако и за ученике и њихове родитеље. И овде је став родитеља и њихова укљученост у подршку ученику изузетно битна. Да би учење било што ефикасније неопходно је да родитељи у договору са децом направе план учења  - одреде време од када до када деца уче тј. прате часове  и раде домаће задатке а када је слободно време. Такође, важно је наћи праву мери и начинподршке ученицима у учењу, како би развијали самосталност и самодисциплину.

  • А како користити слободно време у условима изолације? Дружење деце са вршњацима се мора одвијати онлајн, нема изласка из куће и може се појавити осећање досаде, посебно код тинејџера. Помозите деци да осмисле слободно време пратећи своје потребе и интересовања, али и прописане мере заштите. Осмислите заједничке активности:  прављење колача, ситне поправке и сређивање дворишта, спортске активности, друштвене игре, хоби за који раније нисте имали времена. Уживајте са својим укућанима у заједно проведеном времену, ово је прилика да се боље упознамо и повежемо.

  • Подстакните децу да развијају емпатију, солидарност и алтруизам према другима, посебно старијима, тако што ће сходно свом узрасту и поштујући мере заштите помоћи бакама и декама. Нека сами размисле како могу помоћи и развеселити своје баке и деке – тиме што ће их контактирати, препричати свој дан, написати састав или нацртати цртеж...

У овој ситуацији ви сте ослонац и деци и старијим укућанима, ваше су обавезе и одговорности веће. Известан степен стреса и страха је очекиван у оваквој ситуацији. Чувајте своје ментално и физичко здравље. Дајте себи времена да се прилагодите на ситуацију, успоставите нову рутину, расподелу обавеза и улога у породици. Нађите времена за себе, да се опустите и радите оно што волите. Одржавајте контакте преко друштвених мрежа са пријатељима и родбином и тражите помоћ од других уколико Вам је потребна. 

У том смислу, уколико Вам буде потребна психолошка подршка и сугестија можете ми се обратити путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Здрави да сте!

Јелена Дрманац,

школски психолог