Безбедност на интернету

Савети за децу 

Мобилни и интернет омогућавају ти да си увек у току и увек присутан свуда. Можеш брзо доћи до информација које ти требају, разговарати и забављати се са пријатељима, али и упознавати децу и младе из различитих делова света. Можеш да размењујеш мишљења с другима, играти игрице, пратити новости и занимљивости.

Међутим, мобилни и интернет, упркос свим својим могућностима, ипак су само алати. Нажалост, постоје неки који користећи се овим алатима вређају и узнемиравају друге. У њиховим рукама мобилни и интернет претварају се у моћно оружје.

Неки то раде непромишљено, неки из форе и забаве, неки с намером да повреде или осрамоте, а неки злоупотребе могућности које ови алати дају. Па тако неки шаљу узнемиравајуће и претеће поруке, наговарају на одбацивање и мржњу, објављују тајне и  неистине о другима. Неки подстичу друге да дају непријатне коментаре о онима које не воле јер желе да их осрамоте пред што већим бројем људи. Неки се лажно представљају да би преварили и искористили друге, а неки пак „проваљују" у туђе мобилне, е-mail  или блогове и шаљу злобне коментаре и поруке о другима у туђе име. Све ово може да се догађа путем позива или смс поруке, путем е-mail-а, chat-а, блога или других интернет страница, а назива се електронско насиље или злостављање. 

 Играј фер плеј и заштити се!                     

    Не шаљи злонамерне смс или е-mail  поруке. Прије него што кликнеш „Пошаљи" запитај се како би се ти осећао да примиш ту поруку.

    Пажљиво прочитај sms и е-mail  поруку пре него што је проследиш даље. Немој прослеђивати поруке које вређају и узнемиравају друге. Немој се укључивати у анкете, расправе и цхат-ове који неког изругују, оцрњују или оговарају.

    Не снимај и не прослеђуј фотографије и снимке које могу друге довести у неугодну ситуацију, осрамотити их или изложити исмевању и вређању других.

    Заштити себе лозинком и пази коме је дајеш јер пријатељи у неком тренутку могу постати непријатељи.

    Не наводи личне информације, бројеве телефона и мобилног, адресу на којој живиш, име школе у коју идеш, места на која излазиш особама које не познајеш уживо. Кад пишеш о себи, пиши што уопштеније. Све што напишеш и објавиш у sms поруци или на интернету постаје јавно и доступно великом броју људи и више не можеш контролисати како ће други искористити твоје податке.

    Не шаљи и не објављуј своје фотографије и фотографије својих пријатеља преко мобилног и интернета. Једном када пошаљеш или објавиш фотографију, над њом више немаш контролу, не знаш шта се даље с њом догађа. Уз мало вештине и с основним графичким програмима могуће су разне фотомонтаже.

    Не стављај на интернет ништа што не би волео да виде твоји пријатељи и познаници, чак ни у е-mail  или sms поруци.

    Ако ти неко пошаље злонамерну или претећу поруку мобилним или е-mail , немој одговорати. Покажи је одраслој особи којој верујеш.

    Неки одрасли и вршњаци лажно се представљају и претварају да су пријатељи јер их занимају слике сексуалног садржаја или имају сексуалне жеље и намере. Управо ради тога буди на опрезу, не само с информацијама и фотографијама које делиш, него и приликом упознавања с „он-лине" пријатељима. Подсети се да је све оно што знаш о том "пријатељу" само оно што ти је та особа рекла ида ништа од тога не мора бити истина.

    Ако желиш уживо упознати „он-лине" пријатеља, договори први сусрет на јавном месту, где има доста људи. Не налази се насамо с њим, већ поведи неколико пријатеља и пријатељица или одраслу особу којој верујеш.

    Помози деци која доживљавају насиље путем смс-порука и интернета тако да им јасно кажеш да није у реду то што им се догађа и да видиш да им је тешко. Немој прикривати насиље и одмах обавести одрасле о томе шта се догађа.

    Пре него што напишеш поруку, причу или објавиш фотографију, запитај се хоћеш ли тиме некога повредити. Немој чинити другима оно што не желиш да други чине теби.

    Чувај себе и друге! Све што важи за чување података о теби, важи и за чување туђих.

                             

 

ЗНАТЕ ЛИ С КИМ СЕ ДОПИСУЈЕТЕ ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА И МОБИЛНОГ?

7 златних правила за сигурно chat-овање  и sms-дописивање

1. Никад немојте непознатим људима путем интернета или мобилног давати податке о себи, својој породици и пријатељима, не откривајте им своје презиме ни адресу, немојте рећи у коју школу идете, јер не можете знати какве су им намере. Важно је да им не шаљете своје фотографије, слике породице или пријатеља јер се оне могу на разне начине злоупотребити.

2. Имајте на уму да „непознати“ с којим се дописујете и који се представља као дечко од 15 година, може заправо бити мушкарац од 50 година и слати вам лажне податке о себи уз туђу фотографију.

3. Не примајте на поклон допуне за мобилни од непознатих јер ће они засигурно тражити нешто заузврат.

4. У дописивању мобилним или интернетом немојте писати ништа чега бисте се стидели ако то прочитају ваши пријатељи у школи или у комшилику, не шаљите фотографије које не бисте желели показати другима. Све што пошаљете злонамерна особа може искористити да вас уцењује, уз претње да ће то објавити на интернету, на улазу у вашу школи или зграду где станујете.

5. Ако вам неко шаље узнемиравајуће, претеће или простачке поруке на мобилни, свакако то реците родитељима или наставнику у кога имате поверења. Нисте ви криви због тога што вам прете и вређају вас. Затражите помоћ од родитеља чак и кад мислите да сте учинили нешто недопуштено.

6. Немојте избрисати с мобилног податке и фотографије које вам је неко послао јер ће помоћу њих полиција лакше пронаћи особу која вам прети.

7. Никад немојте ићи сами на састанак с особом коју сте упознали путем мобилног, на chat-у или путем блога. Ако та особа инсистира да дођете без пратње, немојте ићи на такав састанак.

 

                                

   

Извори: http://www.medijskapismenost.net ,  УНИЦЕФ