ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА 2020.

     У школи у Прањанима је на пригодан и занимљив начин обележен 26.септембар-Европски дан језика, којим се наглашава важност учења страних језика и неговања лингвистичке разноликости.

     На почетку програма, ученици осмог разреда су нас на три језика-српском, немачком и енглеском упознали са традицијом обележавања овог датума која је започета 2001.године у Стразбуру, под покровитељством Савета Европе, са циљем повећања вишејезичности и међукултурног разумевања. Затим смо погледали power point презентацију о језицима где смо сазнали да се у свету говори више од 6000 језика, да је мандарински језик са највише говорника (око милијарду), али да се енглеским говори у највећем броју земаља. Велики број језика има изузетно мали број говорника и прети им опасност од изумирања. Чули смо и зашто је важно знати бар два страна језика, као и занимљив податак о једном Грку, функционеру Европске уније који говори 45 језика и спрема се да научи још три.

     Погледали смо интересантне клипове: How do languages sound to foreigners и како се поздрављамо на разним језицима.

     Затим су ученици од 5.до 8.разреда приступили такмичарским активностима подељени у три мешовите екипе (blue, yellow, green). Прва таква активност била је у вези са туђицама (англицизмима) у српском језику. Пажљиво су саслушали кратак и духовит текст, а затим су на малим таблицама уписивали број страних речи које су чули (стејџ, лајковање, шеровање, таговање, кулирање...).

     Следећа активност тицала се светски познатих знаменистоси. На интерактивној табли смењивале су се фотографије Sagrada Familie, Golden Gate моста, Taj Mahala, браденбуршке капијe, Louvre музеја и многе друге, чије препознавање је деци доносило поене. Уживали смо у лепим сликама које су нас на неколико минута одвеле на све четири стране света, а затим смо се опустили уз музику. Али и то је био начин да се освоји понеки поен за своју екипу. Ученици су слушали делова песама из осам различитих земаља након чега су имали задатак да погоде језик песме. На клупи су имали одштампане све језике међу којима су бирали тачне одговоре после сваке нумере.

     У међувремену смо чули и зашто се матерњи језици баш тако зову: јер очеви ретки имају прилику да дођу до речи. Али и да је језик мост преко кога нам долазе нови пријатељи

     Програм смо завршили у веселом расположењу, проглашењем победничке екипе пригодном песмицом Hello to all the children of the world.

    

Наставнице енглеског и немачког језика: Тамара Богдановић и Ивана Чоловић    

                       У Прањанима, октобар 2020.

Untit2          Untit3

Untitled          Untitled1