ДЕДА МРАЗ ИЗ МИНДЕНА

Поводом предстојећих новогодишњих празника малишани из Основне школе „ Иво Андрић“ Прањани, издвојено одељење у Богданици, добили су пакетиће и по 10 еура. Дародавац је шаховски клуб „Пролетер“ из Миндена кога заступа Фадил Нерудин, популарни Фанђо.

Према речима директора школе Зорана Пантовић, ова сарадња је почела пре једанаест година, када је одржан први шаховски турнир у Богданици.“ Од клуба из Немачке смо добили шаховске гарнитуре и подршку у оснивању турнира.Временом турнир је растао, а број такмичара се повећавао. Акценат је стављен на учешће деце у такмичењу и на популаризацију ове древне игре.Велики допринос квалитету турнира дао је шаховски клуб „ Металац“ из Горњег Милановца који је редовно са својим такмичаримо учествовао на турниру као и такмичари из Београда, Чачка, Пожеге, Ужица, Панчева, Трепче и других места.Захваљујући овом турниру покренута су такмичења на нивоу школа у нашој општини, а поједини ученици како из наше тако и из других милановачких школа били су учесници на републичким такмичењима у шаху.

У знак захвалности што смо се трудили да овај турнир заживи, господин Фанђо је послао новац да обрадујемо малишане, који похађају школу у Богданици и будуће ученике ове школе, новогодишњим пакетићима. Користим прилику да му се захвалим на овом лепом гесту уз наду да ће се у мају одржати једанаести шаховски турнир . Такође желим да се захвалим Милану Остојић, пилоту у пензији, који је школи у Прањанима донирао око 200 књига. Приликом недавне посете нашој школи Милан је говорио о свом пилотском искуству, авионима које је возио, необичном пребацивању нашег авиона на ремонт из Данске у Белорусију за време бомбардовања 1999. године.

Морам да напомене да сваке године неко изненади наше ученике пакетићима. Прошле године је то био Милош Боровњак , наш земљак који живи и ради у Америци. Он је обрадовао наше ученике који уче у Теочину, Брезни и Срезојевцима. Пре две године компанија „Соко штарк“ је донирала новогодишње поклоне ученицима у Теочину.

Оба ова господина, и Фанђо и Милан, као и њихови претходници, су својим гестом допринели да у ово тешко време, изазвано пандемијом корона вируса, не заборавимо и осетимо дух новогодишњих празника. У своје и у име наших ученика им се захваљујем на овом гесту, закључио је Пантовић“.

IMG 20201218 075832          IMG 20201218 081339

IMG-2f7d0efd17680bd1eec5a396e2b6fa32-V 1