Од Олимпије до Токија

Пандемија вируса COVID-19 која је захватила цео свет у значајној мери променила је планове животе многих људи на планети, самим тим ни велики светски догађаји нису били поштеђени утицаја новонастале ситуације: неки су одржани путем интернета, неки су отказани, а неки одложени за неко срећније време.

Манифестација којa је само одложена, а не и отказана, на радост свих љубитеља спорта је Олимпијада у Токију која је требала бити одржана у периоду од 24. јула до 9. августа 2020.године. Нови термин одржавања XXXII Олимпијских игара је од 23. јула до 8. августа 2021., а учесници ће бити и спортисти из наше државе.

Како би подржали нашу олимпијску експедицију и најавили предстојеће Олимпијске игре, ученици 5. и 6. разреда ОШ „Иво Андрић“ уз помоћ својих наставника организовали су последњег дана школске године (22.06) изложбу паноа на тему Олимпијских игара, а под називом од Олимпије до Токија.

Ова изложба паноа била је својеврстан времеплов кроз историјат Олимпијских игара: од оних првих које су одржаване у Олимпији (античка Грчка) пре 2797 година, до ових данашњих, модерних какве их ми познајемо. Ученици су овом изложбом указали на праву суштину Олимпијских игара која је садржана у пет олимпијских кругова, а то је пропагирање мира и јединства свих народа. Баш као што су то замислили пре више од два ипо века старогрчки владари Ликург и Ифиз покушавајући да све Грчке државе уједине светим миром који је пратио Олимпијске игре тог времена.

Осим историјата, сви присутни могли су упознати и неке од градова организатора модерних Олимпијских игара од Атине 1896. до Рио де Жанеира 2016. године. На овим паноима ученици су приказали величанственост и раскош која прати овај спортски спектакл, оправдавајући стремљење сваког спортисте да учествује на највећој светској спортској смотри и тиме дајући истинитост крилатице „ НИЈЕ ВАЖНО ПОБЕДИТИ, ВАЖНО ЈЕ УЧЕСТВОВАТИ“.

Наравно ми ћемо бити од 23. јула уз све наше спортисте, било да су дошли у Токијо само да би учествовали или да би победили. Са великим очекивањима ишчекујемо Олимпијске игре, надајући се да ћемо наставити традицију добрих резултата са претходних игара. Ученици су издвојили пар спортисткиња и спортиста (Ивана Шпановић, Новак Ђоковић, Зорана Аруновић...), као и спортских селекција ( ватерполисти, одбојкашице, кошаркашице... ) у које полажу највеће наде да могу доћи до неког од одличја, можда и до оног најсјајнијег уз које долази интонирање националне химне и уздизање наше заставе на највишљи јарбол.

Знамо да морална подршка може бити мотив више да се оствари позитиван спортски резултат, зато су ученици ОШ „ Иво Андрић“ послали поруку подршке нашим олимпијцима, а како би она стигла до наших спортиста побринула се редакција телевизије Б92 која је медијски испратила овај догађај.

Нашим спортисткињама и спортистима желимо пуно успеха на Олимпијским играма у Токију и желимо да спортске резултате постижу у складу са мотом Олимпијских игара „БРЖЕ, ВИШЕ, ЈАЧЕ“.

1 2           2 2

IMG-6150207c3debdd8b753586cf019e4cd3-V           IMG-a9333533e37956768e66f06c95c00056-V

IMG-deaeac64bdd3de634d41038d90eefa5d-V