Извештај са интегративног часа који се одржао 28.-30.9.2021.у Прањанима, на тему „Исхрана и физичка активност“, део задатка обуке Унапређивање међунпредметне компетенције-Одговоран однос према здрављу.Час је реализован у 5/1 одељењу. Реализатори часа су наставници: Маријана Марковић, Ивана Марковић, Ненад Радовић и педагог Данијела Ракићевић.Час је реализован кроз следеће наставне предмете: биологија, ликовна култура и физичко и здравствено васпитање.

Циљ часа је развијати одговоран однос према здрављ, креативно изражавање кроз цртеж, да ученик развија знања, вештине, ставове и вредности у циљу очувања и унапређивања здравља, упознати ученике са потребама свакодневно бављење јутарњом гимастиком, испитивање ученика колико исхрана утиче на физичку активност.

Ликовна култура кроз наставну јединицу „Облик“, ученици су добили задатак да се креативно изразе у схватању значаја физичке активности и да науче да конзумирају здраве намирниве. У изради рада користили су блок, темпере, фломастере, бојице. Активност ученика је била на високом нивоу, а продукт њиховог рада је изложба.

sfbrgs                  hdnh                     dhd

Физичко и здравствено васпитање кроз наставну јединицу: „Јутарња гимнастика“, ученици су радили вежбе обликовања, да ставе акценат да поред правилне исхране битно је и физичка активност да би се ученика правилно развијао и растао. Од ученика се очекује да примени једноставе комплексе простих и општеприпремљених вежби, да изведе вежбе и користи у спорту, рекреацији и различитим животним ситуацијама.

dbdf                  dbdfdeer                 dfdb

Биологија кроз наставну јединицу: „Исхрана, типови исхране“ученици су путем презентације уочили који су основни типови исхране у природи, да намирнице треба да користе и у којем односу да би били здрави, као и која је здрава храна према пирамиди исхране.Ученици су добили задатак да преме добијеним налепницама здраве исхране да направе своју пирамиду. Затим је наставница припремила асоцијацију у вези са данашњом темом, рекапитулација наученог.

Педагог школе је са ученицима урадила истраживање на тему „Исхрана и физичка активност“ Ученици су у току часа завршили упитник. На следећем часу педагог је известио ученике о резултатима истраживања. Резултати истраживања показују да код начина исхране највише утичу родитељи. Да се сви ученици баве спортом, односно физичком активношћу. Имамо подељена мишљења око најбитнијег оброка за њих. Десет ученика или 71,42%, смарта да је доручак најбитнији оброк, док четити ученика сматрају да је ручак. Ученици знаји које су вежбе битне за почетак дана. За оброке који се спремају у кругу породице је разноврсно. За доручак су јаја 85,71%, пица 7,14% и сендвич 7,14%. За ручак је углавном месо, кувана јела, супа, пржени кромпирићи са салатом. За вечеру највише се изјаснило за брзу храну (шпагете, пица, сендвич, самала, али има и ученика који једу и кувано јели и месо). Имамо подељено мишљење када је ужина. Ученици знају да је ужина између два главна оброка (доручак и ручак и ручак и вечера), девет ученика за ужину једу воће, а пет ученика немају ужину, а у њиховој породици се не практикује ужина, ваћ само главни оброци по одговору ученика. Добро је да ученици код уче или читају не једу грицкалице. То је одлично, јер не могу две активности да се одвијају истовремено. Међутим имали су трик питање колико у току дана узимају чоколаду, млеко и воће. Добили смо различите одговоре(сваки дан, повремено, једном дневно, два пута, три пута, четри пута, увеће, не једом, ретко) 92,85%, али највише одговора је било једном дневно и два пута. Код намирнице млеко исто одговор једном дневно и три пута, док код воћа највише је одговорило да користе сваки дан.Већина ученика не би ништа мењало у својој исхрани 85,71%, али има и шаљивих одговора, слаткише и не здраву исхрану.

Прекоруке: Можемо рећи да ученици имају знања, ставове, вештине и вредности о очувања и унапређивања здравља. Такође знају које физичке активности су битне за њихов раст и развој.

На крају педагог је урадила постер „У здравом телу, здрав дух“ на основу реализације интегративног часа.

erhbrfed

Извештај подноси:

Данијела Ракићевић, педагог