У Брезни је одржан тематски дан ,где је тема била „ Животиње“.Часу је присуствовао директор школе Зоран Пантовић. Учитељи и наставници су представили тему кроз свој предмет,а ученици од 1.до 8.разреда су били подељени у 4 групе и активно су учествовали у свакој активности.

Најпре је учитељ Ненад Тешовић представио НТЦ систем учења.Кроз разноврсне сликовне асоцијације и мапе ума ученици су морали да дођу до одређеног решења и били су веома успешни у томе. Посебно је била занимљива активност где су ученици читали стихове песама ,а у тим стиховима су се крили називи животиња. Имали су задатак да одгонетну називе тих животиња, а потом и сами да напишу стихове у којима ће се крити имена неких животиња.

Ружица Томанић, учитељица из Срезојеваца је најпре говорила о улози животиња у животу човека,у књижевности за децу кроз бајке,басне и песме о животињама. Поменуте су најпознатије бајке ,које за улоге имају животиње : „Мачак у чизмама“, „Три прасета“, „ Ружно паче“, „Коза и 7 јарића“ итд. Након тога учитељица је причала о томе шта су басне и која је њихова улога у развоју деце. Набројане су најпознатије басне и које особине имају поједине животиње као и човек. Ученици су имали задатак да погоде име басне и назив песме и песника на основу реченица из басни и стихова из песама које је учитељица читала.

Наставница српског језика Славица Јовићевић Бабовић је са ученицима представила различита предавања о животињама. Ученица 7.разреда ,Милица Вујанић је на руском језику испричала „Песму о керуши“, а ученица Јована Контић је исту песму испричала на српском језику. Потом је уследио квиз о животињама у књижевности у којем су ученици активно учествовали. Затим су ученици 5.разреда прочитали своје песме и саставе на тему Мој љубимац,док су ученици 6 .разреда поставили на пано фотографије својих љубимаца.

Наставница енглеског језика Бранка Станојевић је са ученицима припремила пано на којем су представљене особине животиња на енглеском језику,док су остали ученици морали да одгонетну о којој животињи је реч.Прочитане су разноврсне пословице и изреке на ову тему. Наставница енглеског језика Тамара Богдановић је припремила игру меморије ,као и занимљиве пословице где су ученици требали да повежу одговарајуће значење на енглеском и српском језику.Наставница немачког језика Ивана Чоловић је припремила пословице и изреке на немачком језику које је прочитао ученик 7.разреда.Затим су остали ученици требали да одгонетну које је значење датих пословица на српском језику.

Наставница математике Јасмина Павловић је припремила занимљиве задатке које су ученици, подељени у 4 групе решавали и такмичили се ко ће решити више задатака .

Наставница биологије Катарина Љуца је са ученицима организовала прављење кућице за инсекте. Ученик 7.разреда Бранислав Дамљановић се највише истакао у прављењу кућице ,а учествовали су и остали ученици.

Наставница хемије Јелена Чоловејић је организовала огледе које су ученици изводили , а између осталог ученици су за огледе користили производе животињског порекла.

Наставник физичког васпитања Милан Копривица је организовао занимљиво такмичење у стони тенису где су ученици требали да погоде једну чашицу са водом међу неколико чашица,а испод сваке се крила по једна животиња коју су ученици морали да што боље опишу.За то су добијали оцене од 1 до 5.

Извештај припремила: Ивана Чоловић