Наша школа је током школске 2022/23.године била део пројекта ,,Откључавање СТЕМ-а: Наставници и ученици за бољи квалитет ваздуха“ , као једна од 46 школа у Србији.

Пројекат је био део кровног пројекта ,, Школе за бољи квалитет ваздуха: заједничко праћење квалитета ваздуха, СТЕМ образовање и омладински активизам у Србији“ који је УНИЦЕФ реализовао уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и амбасаде Краљевине Норвешке, а значајан допринос су дале и Иницијатива дигитална Србија и Центар за промоцију науке.

Прва активност је била обука наставника СТЕМ наука (математика, физика, хемија, биологија, географија и информатика и рачунарство) за реализацију пројектне наставе и школских пројекта. Циљ обуке је био да се наставници оснаже за примену истраживачког учења и пројектне наставе у СТЕМ предметима и ојачају своје компетенције за рад у СТЕМ областима. Уследила је потом имплементација пројектне наставе употребом СТЕМ опреме коју је школа добила на поклон уз праћење квалитета ваздуха у околини школе помоћу сензора који су постављени на школској згради.

Ученици виших разреда су , уз менторство наставника, реализовали пет школских пројеката током ове школске године. Круна целокупног рада је научни сајам који је био организован у Техничкој школи ,,Јован Жујовић“ у Горњем Милановцу 3.маја 2023.године (за нашу локалну самоуправу).

Тог дана су ученици наше школе ОШ,,Иво Андрић“, ОШ ,,Десанка Максимовић“ и Техничке школе имали прилику да представе своје пројекте и да упознају посетиоце сајма са занимљивим темама из подручја екологије, загађења ваздуха и СТЕМ наука.

Осим што су говорили о пројектима на којима је рађено  Анђела Папић, Наталија Милошевић, Вук Дринчић и Дуња Ђоловић су имали прилику да представе нашу школу у најбољем светлу причајући и о обновљивим изворима енергије, рециклажи папира, ефекту стаклене баште и угљен-диоксиду, а показали су и како настаје магла и смог и доказали да бела боја ,, хлади“, а црна ,,греје“.

Учешћем на сајму смо прославили наш вишемесечни труд и рад на пројектима.

Јелена Чоловејић, координатор пројекта