Основна школа „Иво Андрић“ Прањани

Издвојено одељење у Брезни

Основна школа у Брезни је почела са радом 15.маја 1842.године и сматра се, поред школе у Брусници, која је са радом почела раније, једном од најстаријих школа у Таковско-рудничком крају.

Први учитељ ове школе био је Никола Јеремић, који је учио тада 12 ученика, колико их је имао на испиту у јуну 1842.године.

Школа у Брезни је у својој историји више пута почињала и престајала са радом. Више пута је радила као самостална школа или као део школе у Такову и Прањанима. Реорганизацијом школске мреже у општини, Скупштина општине Горњи Милановац на седници 2.7.1993.године донела је одлуку да се школа у Брезни издвоји од школе у Такову, у чијем саставу се налазила од 1983.године и припоји школи у Прањанима.

Школа у Брезни је осморазредна и у њој наставу похађају ученици из Теочина и Срезојеваца. Тренутно у Брезни наставу похађа 26 ученика и то 8 ученика у млађим  и 18 у старијим разредима.Ученици имају бесплатан превоз који је обезбедила општина. У школи ради ђачка кухиња.

Школа је после пожара 2006.године обновљена и реновирана, тако да сада постоје пристојни услови за рад ученика и наставника. Постоји кабинет за информатику и мини фискултурна сала. Учионице су углавном опремљене потребним наставним средствима. У оквиру школског дворишта постоје и спортски терени за кошарку, мали фудбал, рукомет и одбојку.

 Школа се труди да сваке године обнови или набави нова наставна средстава или инвентар.

Имајући у виду да су у Брезни одељења са малим бројем ученика, то их не спречава да својим вредним радом и радом наставника постижу запажене резултате на општинским и окружним такмичењима, а и редовно учествују на републичком такмичењу из стоног тениса.

Ученица из Брезне, Јелена Весковић, је школске 2013/2014. била ђак генерације основне школе“ Иво Андрић“ у Прањанима.

Школа у Брезни је носилац свих спортских, културних, хуманитарних и еколошких акција у месту и околини. Посебно се истиче манифестација „Митровдански дан“ коју заједно са ученицима и наставницима организују  родитељи и мештани  Брезне.

Сви ови резултати школе су плод заједничког рада управе школе, ученика, наставника и добре сарадње са родитељима.