Готово свакодневно у свету нестане по један језик,али лингвисти кажу да нема страха од једнојезичности. У циљу промовисања језика,језичке културе и вишејезичности, Унеско 21. фебруар обележава као Дан матерњег језика.

Овај Дан се прославља од 2000. године. Редовно га прослављају све земље чланице  Унеско-а.

Наша школа је једна  у низу школа које обележавају овај датум као врло зачајан због упозоравања стручњака да се наш језик нашао пред  све већом најездом  енглеског и да је угрожен у великој мери.

Овај дан се обележава у знак сећања на студенте који су своје животе изгубили 1952.године у Даки , главном граду Бангладеша, јер су протествовали да њихов матерњи језик буде проглашен за званични језик.Борба за очување језика траје и у савременом добу, чини се због свеоште глобализације као и због изумирања малих народа и њиховог језика, а самим тим и писма.

Тренутно се у свету говори више од 6000 језика, а према неким прогнозама чак ће половина замрети до краја 21.века.

Српски језик је званичан језик у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, а процењује се да га говори око 12 милиона људи широм света.Такође , српски језик је једини језик у Европи са диграфијом, што значи да има два писма у оквиру једног језика-ћирилично и латинично.

Са ученицима млађег узраста лепоту српског језика активно чувам и негујем читањем текстова из различитих образовних области, учешћем на литерарним конкурсима,кроз сценске приказе теккстова на радионицама у школској библиотеци, уређењем паноа ,али  и у свакодневној комуникацији у школи, на улици , у породици.

Гордана Поповић, школски библиотекар