Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић посетила је данас Основну школу „Иво Андрић” у Прањанима,

где је присуствовала отварању мини-пич терена за мали фудбал и теретане на отвореном.

„Суштина ове посете је да деца, младе породице, заиста осете да општина Горњи Милановаца мисли о њима и да осете да оваквим садржајима, попут школских игралишта и других игралишта које смо и у Горњем Милановцу финансирали, држава заиста мисли на њих, да у републичком будзету има новца који је издвојен за те намене”, рекла је Обрадовић на отварању терена.

Према њеним речима, држави је веома важно, не само да се финансирају пројекти у централном делу општина, него и у приградским насељима и селима, у овом случају Прањанима.

Министарка је истакла да руководство општине Горњи Милановац редовно аплицира на све конкурсе Министарства државне управе и локалне самоуправе, са изузетно квалитетним пројектима, чија је реализација завршена често и пре рока.

„Важно је да грађани осете спрегу између републике и јединице локалне самоуправе. Што су озбиљнији пројекти и посвећеност руководства локалне самоуправе, то су бољи резултати и више новца добијате из републике”, рекла је она.

Она је рекла да грађани треба да инисистирају и даље врше притисак на своје руководство, шта је то што су жеље и потребе грађана општине Горњи Милановац како би се срочило кроз пројекте који треба да се финансирају и у наредном периоду.

Министарка је подсетила и на, како каже једну од најпозбиљнијих битака коју ће Србија водити у будућности, а то је битка за наталитет, и истакла да је Влада рбије препознала озбиљност тог проблема.

Иначе, Прањани су место у Србији са највише породица које имају двоје и више деце.

„Општини Горњи Милановац је битно да подиже стандард и да исте услове имају деца која живе и школују се у граду као и деца која живе на сеоском подручју”, рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Он је рекао да је игралиште у Прањанима треће урађено за последњих годину дана.

Ово је потпуно ново, захваљујући новцу који смо добили из министарства, а реконструисали смо и игралиште у Брезни и у Семедржаи, тако да смо полако почели са тим да наше сеоске школе добијају нову инфраструктуру. “Како би и родитеље осмелили да остану да живе на селу и да децу уписују у сеоске школе”, рекао је Ковачевић.