На овогодишњој научној чаролији наставнице биологије Катарина Љуца и Маријана Марковић уз помоћ појединих ученика шестог и седмог разреда припремиле су неколико огледа.

Ендоскоп:

Помоћу ендоскопа ученици и сви присутни су могли да посматрају и виде увећано различите биолошке материјале као што су кожа, коса, полен биљака, листови…

Пешчани филтер:

На импровизованом пешчаном филтеру у флаши учиници су видели поступак пречишћавања воде у природи. Вода је пролазила кроз неколико фракција филтера (песак, шљунак, угаљ) где се мутна вода проласком кроз филтер у потпуности избистрила.

Микроскоп:

Деца су имала прилику да се сусретну са микроскопом и да помоћу њега посматрају ћелије пекарског квасца и попречни пресек кишне глисте.

Изолација ДНК:

            У овом експерименту ученицима и свим присутнима приказано је на који начин се може изоловати ДНК материјал из пљувачке у кућним условима уз помоћ неколико састојака. Мућкањем сланог раствора у устима узет је узорак ДНК у који је додато пар капи детерџента, сок од ананаса и мало алкохола, где су се након тога издвојили јасно видљиви кончићи ДНК материјала.