Дана 7.12.2021.године у организацији проф. Јелене Александров ( Гимназија „Таковски устанак“) и педагога Данијеле Ракићевић ( ОШ “Иво Андрић“) остварена је сарадња ове две школе са циљем –подршка ученицима у оквиру професионалне оријентације и транзиције у средњу школу.

Ученице Гимназије, одељења 4/3 : Кристина Јеремић, Љубица Дамљановић и Тијана Сретеновић су представиле школу из које долазе, тако што су ученицима показали филм од 10 минута о Гимназији и упознале ученике са историјатом школе, организацијом рада, наставним и ваннаставним активностима, међународном разменом средњошколаца, коју наша школа већ деценијама негује. Акценат је стављен на ученице Кристину Јеремић и Љубицу Дамљановић , бивше ученице ОШ“ Иво Андрић“, које су пренеле своја лична искуства о доласку у нову школу, период адаптације, шта им је школа пружила, колико су као појединци напредовале и изградиле се као личности.

У свом другом делуученицеУП су реализовале радионицу „Људска права, толеранција“, ученицима УП (седми и осми разред), где су имале за циљ да ученицима основне школе покажу и приближе један део активности и начина рада, које се спроводе у Гимназији. Ученици из Гимназије су криз различите активности , заинтересовали ученике на радионици. Једна од активности је подела у две групе са задатком да на картицама о Правима разврстају шта припада људским, а шта грађанским правима. На крају су групе извештавале. Поносна сам на ученике УП основне школе, што су у раду сарађивале, што је постојала жеља да нешто науче и што су на крају успешно урадиле задатак. Захвална сам професорки мојој колегиници што је довела ученике из средње школе Гимназије које су на леп начин представили своју школу и научили ученике основне школе о људским правима, о толеранцији .Постојала је вршњачка едукација, која је била усмерена обострано. На крају радионице ученице су се захвалиле на гостопримству и биле отворене да одговоре на сва питања, која су основци желели да поставе. Како основна школа, тако и средња школа Гимназија обележавају и значајне датуме, а то је овога пута Међународни дан људских права-10.12.2021.г.

Драго ми је што смо са ученицима УП постали транспарентни према средњој школи Гимназији и што је постигнута вршњачка едукација, јер научно је доказано да деца најбоље уче од својих другара, што је и био наш циљ. Наставићемо сарадњу са свим средњим школама, јер то ће нашим ученицима помоћи да на крају осмог разреда донесу праву одлуку.

Јелена Александров, проф.историје     и       Данијела Ракићевић, педагог